Lapin ihmeitä tutkimassa – shamaanikiven symboliikka

Viime kesänä pääsin vierailemaan hyvin ainutlaatuisessa paikassa, Euroopan ainoalla toiminnassa olevalla ametistikaivoksella. Kaivos sijaitsee Lapissa Pyhä-Luoston kansallispuistossa, Lampivaaran huipulla. Tältä kaivokselta löytyy ametistien lisäksi myös todellinen harvinaisuus – shamaanikivi.

Tunnelma ametisteja ja shamaanikiviä kätkevän vaaran päällä on pysäyttävä. Katse hakeutuu kaukaisuuteen jatkuvien jylhien maisemien pariin ja mieli unohtaa nykymaailman menon. Kun katselin metsäistä maisemaa vaaran huipulla ja kuuntelin luonnon hiljaisuutta, tunsin paikan ajattomuuden. Mielikuvissa matkustin miljoonien ja miljoonien vuosien taakse aikaan, jolloin alueen ametistit ovat syntyneet.

Näin mielessäni taivasta hipovan vuoriston ja sen uumenissa avautuvan syvälle kulkevan luolaston. Luolan aukosta sisään pääsevä auringonsäde herättää violetin hehkumaan luolan seinämillä. Violetin sävyt vaaleasta tummaan täyttävät välkehtien luolan. Jos matkallaan eksyisi tänne, voisi todella tuntea astuvansa taikamaailmaan. Luolassa kulkeva kylpisi violettina hohtavassa valossa. Katsoessaan tilan täyttävää violetin sävyjen säihkettä, ei ehkä uskoisi silmiään. Luolan seinämät todella hohtavat hämärässä täyttäen koko tilan. Kun silmät tottuvat syvään violettiin, kulkija huomaa hehkun tulevan seiniä kauttaaltaan peittävistä jalokivistä.

Ametistin synty

Onko kukaan koskaan astunut tällaiseen luolaan Lapissa kulkiessaan, sitä emme tiedä. Tällaisia luolia tai onkaloita on joka tapauksessa ollut olemassa Lapin alueella, ja niissä muodostuneita ametisteja kaivetaan ametistikaivoksella yhä tänään. Pyhätunturin ja Luoston alue on jäänne yhdestä maailman vanhimmista vuoristoista. Alueen ametistit ovat syntyneet 2000 miljoonaa vuotta sitten. Ametistin synty on ollut hyvin hidas prosessi. Yhden ametistin kiteytyminen on vienyt miljoonia vuosia. Näitä ametisteja kaivetaan nykyään käsin kaivoksella, jonne myös vierailijat ovat tervetulleita.

Harvinainen shamaanikivi

Lampivaaralta löytyy kaunis ja kiehtova kivi, mitä ei ole tavattu missään muualla koko maailmassa. Shamaanikivi koostuu violetista ametistista, valkoisesta lumikvartsista ja mustasta savukvartsista. Kiven hidas kasvuvauhti ja olosuhteiden muutokset kiteytymisen aikana ovat saaneet aikaan kolmivärisen kiven. Ametistin ja savukvartsin osuus kivessa vaihtelee, valkoinen lumikvartsi on ohuena juovana erottamassa nämä kaksi kiveä toisistaan.

Shamaanikiven symboliikka

Shamaanikivesta tulee mieleen shamanistisen maailmankuvan symboliikka. Shamanistisen maailmankuvan mukaan maailma jakautuu kolmeen osaan. Alinen on alapuolellamme oleva kuolleiden valtakunta. Keskinen on maa, jossa elämme. Ylinen on taivasten valtakunta. Kiven musta maadoittava savukvartsi edustaa Alista. Savukvartsi on energialtaan rauhoittava ja maanläheinen. Sanotaan että savukvartsi saa voimansa maasta. Valkoinen lumikvartsi on Keskinen. Lumikvartsi on tasapainottava ja energioita puhdistava kivi. Violetti ametisti kivessä edustaa Ylistä. Ametisti saa voimansa taivaasta. Ametistia pidetään intuition ja henkisen oivaltamisen kivenä.

Shamaanikiven valkoinen lumikvartsinen juova edustaa maailmaa, jossa elämme nyt. Tämä maailma, kuten juova kivessä, on ohut kaistale koko ympäröivästä todellisuudesta. Kivi herätti minut miettimään, mitä kaikkea todellisuus pitää sisällään.

Elämme enemmän tai vähemmän kiven valkoisella juovalla. Aistimme maailmaa ympärillämme nähden, kuullen, tuntien. Pääasiassa ajatuksemme kulkevat samoja teitä, kuin mitä päivittäin astelemme. Uskomme sen mitä näemme. Maailmamme on selkeä ja konkreettinen todellisuus ympärillämme. Mutta voisiko olla niin, että näkyvä maailmamme on yhtä pieni osa todellisuutta kuin shamaanikiven valkoinen juova? Voiko tämä kivi opettaa meille jotakin? Mitä jos välillä sukeltaisimme savukvartsin tummuuteen tai katsoisimme syvälle ametistin violettiin?

Copy link
Powered by Social Snap