Kesäjalat kiittävät – 3 tapaa hoitaa jalkoja luonnossa

Paljain jaloin

Vietän kesäisin paljon aikaa mökillä, jossa luonto on vahvasti läsnä joka hetkessä. Veden kohina, kallion lämmin pinta ja suuret vanhat puut muistuttavat ikiaikaisuudesta. Tämä paikka oli tässä jo tuhat vuotta sitten. Tämä maa jalkojeni alla on ollut tässä aina. Jalat juurtuvat maahan ja keho kevenee. Olen osa ympäröivää luontoa, pieni hiukkanen maailmankaikkeudessa. Silti tunnen ja näen niin selvästi. Tämä kallio metsän keskellä on ihme.

Nautin luonnon hoitavasta vaikutuksesta täällä erityisen paljon. Mieli lepää veden pinnalla. Ilma on pehmeä ja puhdas. Jalat uppoavat kosteaan, vihreään sammaleeseen. Joka hetki on mahdollisuus tuntea yhteys luontoon. Kun viettää aikaa metsän keskellä pidempään, alkaa ikään kuin juurtua siihen mikä on tärkeää.

Nautin astella kalliolla paljain jaloin. Aamulla sen pinta on viileä, päivällä lähes polttavan kuuma ja illalla tunnen siinä päivän aikana kertyneen lämpimän pehmeyden. Metsäpoluilla joudun tarkkailemaan askeleitani herkemmin. Aluksi tottumattomat jalkapohjat tuntevat kävyn tai pienen kiven herkästi kipuna, mutta jos liikun hitaasti ja tarkkaavaisesti, huomaankin saavani kivun sijaan jalkapohjien hieronnan.

Paljain jaloin kävelyllä on luontoyhteyden vahvistamisen lisäksi paljon hyvinvointia tukevia vaikutuksia. Paljain jaloin kävely herättelee jalkaterien lihaksia ja tuo jalkaterään sen kaipaamaa liikkuvuutta. Jaan tässä kolme tapaa jalkojen elävöittämiseen ja hoitamiseen luonnossa, luonnon omilla konsteilla. Näitä voi kokeilla melkein missä vain.

1. Jalat heräävät – aktivoi jalkaterän lihakset

Jalat pääsevät todella heräämään eloon kun annat niiden vapautua kenkien kahleista ja tuntea maan pinnan muodot. Aktivoi jalkaterien alueita keräilemällä varpailla kauniita kiviä tai tunnustelemalla sammalen kosteaa pehmeyttä. Seiso mukavasti valitsemassasi luonnonpaikassa. Nosta varpaat ylös ja anna päkiöiden ja kantapäiden juurtua maahan. Harita varpaat levälleen ja tartu sitten varpailla kiinni pieneen kiveen tai nypi nurmikkoa tai sammalta. Koko jalkaterän lihakset pääsevät aktivoitumaan. Toista muutama kerta ja anna sitten jalkaterien ja varpaiden rentoutua maata vasten. Rentoutumisen jälkeen voit jatkaa, tai vaikkapa siirtyä erilaiseen maastoon herättelemään jalkateriäsi.

2. Meditaatiokävely luonnossa

Tee paljain jaloin kävelystä meditaatiohetki. Astele valitsemassasi maastossa, esimerkiksi pehmeällä nurmikolla, rauhallisesti. Anna jalkojesi aistia maan pintaa ja tunne kuinka verenkierto jaloissa vilkastuu ja jalkapohjien tietoisuus herää. Anna aistien kääntyä kohti jalkojasi. Tunnustele miltä jalkapohjissa tuntuu kun astelet hitaasti eteenpäin. Pysähdy tuntemaan jalkapohjiesi kosketus maata vasten ja anna silmiesi sulkeutua. Viivy hetki hengitellen ja jalkojen aistimuksia kuunnellen.

3. Puhdistava hiekkakylpy

Jos olet saanut jalkapohjasi luonnonlikaan metsäretkilläsi, niin anna luonnon hoitaa myös ihon puhdistus. Pinttynyt lika lähtee jalkapohjista hiekkarannalla. Astele pehmeällä hiekalla ja anna jalkojesi upota hiekkaan. Seiso kantapäilläsi ja kääntyile paikallasi puolelta toiselle niin että kantapäät hankautuvat vasten hiekkaa. Tee hiekalla samoja varpaiden harittelu -harjoituksia mitä aiemmin nurmikolla tai muulla alustalla. Harita ensin varpaat leveälle ja yritä sitten poimia varpailla hiekanjyviä. Muista rentouttaa välillä varpaat ja koko jalkaterät. Nouse seisomaan varpaillesi ja tasapainoile upottavassa hiekassa. Saat samalla jalkapohjien hieronnan ja vahvistat jalkateriesi lihaksia. Jalkasi saavat luonnon kuorinnan ja kaikki metsän puhdas lika hioontuu pois. Tämä jälkeen huuhdo jalat luonnonvedessä. Näin saat jaloista silkinpehmeät ja tyytyväiset. Lopuksi voit levittää jalkoihisi vaikkapa kookosöljyä tuomaan iholle kosteutta. Sileät ja eloisat kesäjalat kiittävät!

Copy link
Powered by Social Snap